У шкільних їдальнях заборонили продукти з вмістом штучних барвників та ароматизаторів

З метою збалансованого харчування дітей, Головним державним санітарним
лікарем Чернівецької області винесена Постанова \”Про заборону
реалізації напівфабрикатів, харчових продуктів та продовольчої сировини
промислового виробництва на харчоблоках в загальноосвітніх, дошкільних
навчальних та оздоровчих закладах\”, одним з пунктів якої є заборона
замовлення, приймання та використання на харчоблоках напівфабрикатів
промислового виробництва, натуральної кави, напоїв з неї, оцту та інших
продуктів, до складу яких входять штучні барвники, консерванти,
ароматизатори, підсилювачі смаку, підсолоджувачі.
Постанова доведена до Головного управління освіти і науки обласної
державної адміністрації, начальникам відділу Новодністровської міської
ради, управління освіти Чернівецької міської ради, відділів освіти
райдержадміністрацій та засновників (власників), керівників навчальних
та оздоровчих закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм
власності. Як повідомили в Чернівецькій обласній
санітарно-епідеміологічній станції, протягом квітня-травня поточного
року фахівцями санепідслужби проведені позапланові рейдові перевірки
харчоблоків, буфетів загальноосвітніх та дошкільних навчальних
закладів, під час яких виявлено низку порушень вимог санітарного
законодавства. Так, в буфетах ліцею с.Карапчів та ЗОШ с.Нижні Синівці
Глибоцького району проводилась реалізація: чіпсів, сухариків, газованих
напоїв; в буфетах гімназій м.Вижниця та смт.Берегомет Вижницького
району проводилась реалізація сухариків, газованих напоїв,
молочно-шоколадних батончиків, солених горішків; на харчоблоках: в ДНЗ
с.с Каплівка, Колінківці Хотинського району для харчування дітей
використовувався спред солодковершковий та м\’ясний фарш без супровідних
документів, які засвідчують якість. За виявлені порушення вимог
санітарного законодавства та використання у харчуванні дітей
заборонених продуктів харчування і продовольчої сировини до
адміністративної відповідальності притягнуто 10 посадових осіб,
винесено 8 постанов про вилучення з реалізації продовольчої сировини,
застосовано 2 фінансові санкції на суму 104,30 грн.

Буфети загальноосвітніх навчальних закладів повинні забезпечуватись в
першу чергу продуктами харчування натурального походження з високою
харчовою і біологічною цінністю, відзначив Головний державний
санітарний лікар Олександр Світличний. Включення до асортименту
шкільних буфетів нових продуктів та страв проводиться тільки за умови
отримання позитивного висновку Міністерства охорони здоров\’я України. В
Чернівецькій області в структурі захворюваності дітей поширені
патології органів травлення займають. Згідно статистичних даних,
спостерігається зростання захворюваності органів травлення у
Герцаївському, Глибоцькому, Кіцманському, Сокирянському районах та м.
Чернівці. Систематичне вживання дітьми продуктів до складу яких
включено складові, що не належать до натуральних продуктів харчування,
через вміст штучних барвників, консервантів, ароматизаторів,
підсолоджувачів, газу викликає подразнення слизової оболонки шлунку і
спричинює розвиток захворювань.

Категорія: Новини

Залишити відповідь