ОЛЕКСАНДР ВЕЛЬНИЧУК – ОСОБИСТІСТЬ, ЯКОЮ ГОРДИТЬСЯ НАШ КРАЙ

ОЛЕКСАНДР ВЕЛЬНИЧУК - ОСОБИСТІСТЬ, ЯКОЮ ГОРДИТЬСЯ НАШ КРАЙПутильщина – мальовничий  край,  багатий талановитими та обдарованими  Богом людьми. Серед скарбничих, що збагатили духовно та творчо нашу місцевість, є людина, якій 15 березня від дня народження сповнюється 120 років. Це  наш краянин Олександр Вельничук, якого пам’ятають нащадки, як  юриста, педагога, співака, поета, врешті письменника, актора та режисера.
Сьогодні, у центральній районній бібліотеці до 120-річчя від його народження оформлено інформаційно-краєзнавчий  стенд, де представлено матеріали із життя і творчості видатної особистості краю. Бібліограф центральної районної бібліотеки Світлана Кондряк організувала зустріч  читачів бібліотеки із директором художньої школи Тарасом Ковальчуком, який є лауреатом культурно-мистецької премії ім. О.Вельничука (2009 р.).
У своєму виступі Тарас Петрович акцентував увагу на вагомий внесок нашого краянина Олександра Мельничука у розвиток образотворчого мистецтва.  – Перебуваючи за кордоном митець не забував і гордився нашим чарівним карпатським краєм, який відображено в його мистецьких живописним творах: «Гуцул з Путильщини», «Гуцулка», «Буковинець з Підгір’я”, «Молодиця з Путилова», «Гість з Вижниці». Всі ці роботи пронизані ностальгією за рідним краєм, тому ми маємо віддати данину пам’яті художнику, який через свої твори, прославив Путильщину далеко за її межами, – розповів дітям мистецтвознавець.
Довідково: Народився О.Вельничук 15 березня 1895 року в селі Шепіт Путильського району. Ще в ранньому дитинстві виявив потяг до науки, що забезпечило йому успішне навчання у Вижницькій та Чернівецькій гімназіях. У молодому віці пройшов через горнило Першої світової війни. Після поразки Української Галицької Армії О.Вельничук усвідомив, що для піднесення національно-визвольного духу українців потрібні знання. Згодом вищу правничу освіту здобув у Відні  та Чернівцях. Автор збірок віршів: «Чорні фалі», «У пустирі», «Бриндушки», «Польові квіти», новели:  «криво зілля», «Кирило Медвійчук», «Стріча з самим собою» та ін.

Залишити відповідь