День: 12.03.2016

Перемога юного митця з Путильщини в місті Києві

Перемога юного митця з Путильщини в місті КиєвіВ другій половині лютого 2016 року на базі Державного методичного центру навчальних закладів міста Київ  відбувся ІV етап Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості “Об’єднаймося ж, брати мої!”, присвяченого пам’яті Тараса Шевченка – людини, творчість якої є визначною для нашої нації та знаною на весь світ. Цей  конкурс впродовж багатьох років  сприяє виявленню і державній підтримці майбутньої плеяди юних митців, майбутніх художників.

Популяризація творчої спадщини видатного сина українського народу, утвердження його духовних заповідей як важливого чинника консолідації суспільства, активізація виховної та патріотичної роботи серед учнівської молоді, державна підтримка талановитої молоді та творчої праці викладачів, керівників мистецьких шкіл  ось ті пріоритетні напрямки розвитку сучасної мистецької освіти, які підтримує Конкурс.

Від Чернівецької області 11 творчих робіт учнів-переможців взяли участь у Всеукраїнському конкурсі, в тому числі і двоє учнів Путильської художньої школи.

Цього року у своїх роботах учасники  продемонстрували не лише майстерність, розвинені навички та невпинний пошук натхнення. Перш за все, вони  довели, що молоде українське покоління – це люди, які усвідомлюють себе українцями, єдиною нацією, відчувають гордість за своїх предків, історію, засвідчують власну життєву позицію, пошук свого місця у сучасному суспільстві.

За підсумками роботи журі серед переможців Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості “Об’єднаймося ж, брати мої!” в номінації «Образотворче мистецтво» визнано учня 4 класу Путильської художньої школи Костянтина Григоряка викладач Ковальчук Т.П. Нагородження учнів-переможців та їх керівників відбудеться в травні цього року в місті Каневі на Чернечій горі.

Категорія: Новини

Обережно – ртуть!

Обережно - ртуть!Як інформують в Путильському РС УДСНС, ртуть – метал сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легко рухома рідина, що при ударі поділяється на дрібні кульки, у 13,5 разів важча за воду. Температура плавлення -38,870 С. З підвищенням температури випаровування ртуті збільшується. Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні. З попаданням до організму людини через органи дихання, ртуть акумулюється та залишається там на все життя. Встановлено максимально припустиму концентрацію парів ртуті: для житлових, дошкільних, учбових і робочих приміщень – 0,0003 мг/м3; для виробничих приміщень – 0,0017 мг/м3. Концентрація парів ртуті в повітрі понад 0,2 мг/м3 викликає гостре отруєння організму людини. Симптоми гострого отруєння проявляються через 8-24 години: починається загальна слабкість, головна біль та підвищується температура; згодом – болі в животі, розлад шлунку, хворіють ясна. Хронічне отруєння є наслідком вдихання малих концентрацій парів ртуті протягом тривалого часу. Ознаками такого отруєння є: зниження працездатності, швидка стомлюваність, послаблення пам’яті і головна біль; в окремих випадках можливі катаральні прояви з боку верхніх дихальних шляхів, кровотечі ясен, легке тремтіння рук та розлад шлунку. Тривалий час ніяких ознак може й не бути, але потім поступово підвищується стомлюваність, слабкість, сонливість; з’являються головна біль, апатія й емоційна нестійкість; порушується мовлення, тремтять руки, повіки, а у важких випадках – ноги і все тіло. Ртуть уражає нервову систему, а довгий вплив її викликає навіть божевілля.

Дії населення при розливі ртуті у приміщенні.

Якщо у приміщенні розбито ртутного градусника:

  • виведіть з приміщення всіх людей, у першу чергу дітей, інвалідів, людей похилого віку;
  • відчиніть настіж усі вікна у приміщенні;
  • максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно зачиніть всі двері;
  •  захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов’язкою;
  • негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2 г перманганату калію на 1 літр води), більш дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і теж скидайте в банку. Банку щільно закрийте
    кришкою. Використання пилососу для збирання ртуті – забороняється.
  • вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води) або
    розчином перманганату калію (20 грамів на 10 літрів води);
  • зачиніть приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями і провітрюйте протягом трьох діб;
  • утримуйте в приміщенні, по можливості, температуру не нижче 18-200С для скорочення термінів обробки протягом проведення всіх робіт;
  • вичистіть та промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.

Якщо ртуті розлито більше, ніж у градуснику:

  • зберігайте спокій, уникайте паніки;
  • виведіть з приміщення всіх людей, надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку – вони підлягають евакуації в першу чергу;
  • захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов’язкою;
  • відчиніть настіж усі вікна;
  • ізолюйте максимально забруднене приміщення, щільно зачиніть всі двері;
  • швидко зберіть документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі;
  • вимкніть електрику та газ, загасіть вогонь у грубах перед виходом з будинку;
  • негайно викликайте фахівців через місцевий державний орган з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення. У крайньому випадку – зателефонуйте в міліцію.

     Боротьба з великою кількістю ртуті та її парів дуже складна. Хіміки називають її демеркуризацією.

Демеркуризація проводитись двома способами:

хіміко-механічним – механічний збір кульок ртуті з подальшою обробкою забрудненої поверхні хімічними реагентами (після такого способу обробки приміщення потребує посиленого провітрювання);

механічним – механічний збір кульок ртуті з поверхні з наступною заміною підлоги, штукатурки або капітальним ремонтом будівлі (цей спосіб може застосовуватися разом з хіміко-механічним).

   Якщо ви виявили або побачили кульки ртуті в будь-якому іншому місці, будь ласка, негайно сповістіть про це місцеві органи з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення або міліцію.

Категорія: Новини

Олександр Фищук передав з державної власності у власність Буковинської громади ліси АПК

Олександр Фищук передав з державної власності у власність Буковинської громади ліси АПК3 березня 2016 року, розпорядженням обласної державної адміністрації № 98-р Олександр Фищук передав з державної власності у спільну власність територіальних громад Чернівецької області земельні лісові ділянки загальною площею 66160,7 га, які використовувалися державними лісогосподарськими підприємствами агропромислового комплексу.
Цим вольовим рішенням голова Чернівецької обласної державної адміністрації Олександр Фищук виконав одну з головних обіцянок перед буковинцями – наведення порядку у лісовій галузі області.
Усвідомлюючи важливість такого кроку для розвитку Буковини та здійснюючи реальний крок до децентралізації, керівник крайової влади своїм розпорядженням надав громаді краю вільно розпоряджатися своїми ресурсами.
Рішення голови облдержадміністрації про передачу земельних лісових ділянок загальною площею 66160,7 га з державної у власність територіальних громад Чернівецької області має історичний характер. Воно сприятиме  інвестиційній привабливості лісової галузі в Чернівецькій області та зробило її незалежною від стану справ у лісовій галузі України.
Категорія: Новини