На колегії обговорено аспекти дотримання та гарантування норм чинного законодавства про стан свободи слова

У ході проведення колегії райдержадміністрації розглянуто ситуацію щодо свободи слова в районі за підсумками 2016 року. Як зауважила у своїй доповіді керівник апарату райдержадміністрації Марія Яків’юк на теренах району в повній мірі забезпечено право на вільне вираження власної думки та створено для громадян належні умови для вільного доступу до інформації, висловлювання своїх міркувань і переконань.

Посадовець також зауважила, що на районному рівні налагоджено конструктивний діалог між громадою і владою. До усіх соціально-важливих процесів мають можливість та успішно долучаються представники різних сфер Путильщини, члени громадських організацій, депутати місцевих рад та активісти територіальних громад. Для прозорості та відкритості роботи районної влади громадськість району, активісти з числа громадських організацій та політичних сил залучались до роботи робочих груп та комісій, які діють в різних сферах народногосподарського комплексу району.  Окрім того при райдержадміністрації створено Громадську раду, до складу якої включено представників громадських формувань району.

За словами керівника апарату райдержадмінстрації, громадяни, для отримання необхідної їм інформації, користуються нормами Закону України  «Про доступ до публічної інформації». Так, з початку року до органу виконавчої влади району у формі інформаційних запитів звернулись 28 заявників, яким у встановлені терміни надано обґрунтовані відповіді.

Обмін інформацією з громадянами також здійснюється шляхом реагування на їхні звернення. Протягом 9 місяців 2016 року до райдержадміністрації всього усно та письмово надійшло 864  звернень громадян, що на 147 звернень більше  ніж за аналогічний період минулого року, з них 634 – письмові. Звернення опрацьовані, про результати розглядів поінформовано заявників своєчасно.

Виконавча влада району всебічно інформує жителів про свою діяльність  через власний офіційний сайт. Веб-сторінка Путильської районної державної адміністрації містить низку розділів, де за надходженням оперативно оновлюється корисна для жителів району інформація. Щоденно на головній сторінці розміщується інформація, віднесена до розділу «Новини», із якої можна довідатись про головні події, що відбулись на теренах району. До послуг відвідувачів сайту нормативна база: рішення, розпорядчі документи. Через сайт здійснюється консультування з громадськістю з тих чи інших питань. Багато корисної довідкової інформації можна отримати відкривши рубрику «Дозвільний центр», «Районний бюджет», «Адміністративні послуги», «Управління Пенсійного фонду України», «Регуляторна діяльність», «Державна податкова інспекція»  тощо. На спомин про наших земляків, які полягли на сході нашої держави під час проведення АТО, створено колонку «Пам’ятаємо своїх героїв». Рубрика «Видатні постаті району» розповідає про людей, які внесли вагомий внесок у розвиток мистецької та творчої Путильщини.  На вимогу часу запроваджено нові рубрики «Децентралізація влади», «Вакансії». Задля відкритості влади, в частині проведення перевірки (люстрації) державних службовців запроваджено рубрику «Очищення влади». На сайті функціонує рубрика під назвою «Задати питання», яка передбачає зворотній он-лайн зв’язок між владою та громадянами, тобто  кожен охочий громадянин може задати питання та отримати кваліфіковану відповідь фахівців органів виконавчої влади. Для донесення до громадськості інформації про соціальні гарантії та соціальний захист на сайті розміщується соціальна та суспільна реклама.

З метою покращення комунікації між органами влади і громадськістю, налагодження суспільного діалогу, вирішення соціально-економічних проблем населених пунктів району проводяться системні зустрічі голови, заступників голови районної державної адміністрації з жителями району, територіальними громадами безпосередньо у населених пунктах та підприємствах району.

Інформаційний простір району представлений районним часописом «Карпати» та районним радіомовленням. Через районні інформаційні джерела мешканці Путильщини дізнаються про головні події, діяльність виконавчої та представницької влад району, області, прийняття важливих рішень на державному рівні, мають можливість ознайомитись із законодавчою нормативною базою владних структур різного рівня тощо. Органи влади району плідно співпрацюють із медійниками району в плані забезпечення прозорості своєї діяльності через розміщення інформації в районних засобах масової інформації. Із прийняттям ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ», який серед всього іншого гарантує друкованим ЗМІ свободу слова, районною газетою розпочато процес роздержавлення. Нині колектив редакції успішно пройшов І етап реформування (постанова КМУ № 448 від 23 листопада 2016 р.,  в якій затверджено перелік друкованих засобів масової інформації та редакцій, реформування яких здійснюється на першому етапі). Відтак, вже з нового 2017 року редакційний колектив районної газети, у зв’язку із зміною комунальної форми власності, із дописувачами працюватиме на приватній основі.

Свобода слова також передбачає висловлювання своїх думок через проведення мирних зібрань (ст.39 Конституції України). Цим правом громадяни користаються вільно без заборон з боку влади. Протягом року проводились сходи громадян в населених пунктах району, колективно, у ході масових зібрань, мешканці в селищі та селах мали змогу вільно виразити свою позицію з того чи іншого питання.

Категорія: Новини Мітки: Позначки:, ,