Путильчани вшанували пам’ять земляка, літературного генія Юрія Федьковича

11 січня виповнилося 130 років по смерті видатного громадського діяча, письменника, просвітителя, уродженця Сторонця-Путилова Осипа-Домініка Федьковича, в сучасному світі більш відомого під іменем Юрій. В цей день пам’ять Буковинського Соловія за всіма православними канонами вшанували в Свято-Миколаївській церкві селища Путила, де настоятель храму отець Василій провів поминальну панахиду, а прихожани разом із головою районної державної адміністрації, начальником відділу культури райдержадміністрації схилились у спільній поминальній молитві та запалили свічки пам’яті.

Далі пам’ятні заходи перемістились безпосередньо до родинної садиби, куди прийшли чимало земляків, які пам’ятають та вдячні літературному генію за мистецький талант, просвітництво, любов до рідної землі, яку він неодноразово оспівував у власних прозових та поетичних творах.

Вітаючи учасників дійства із новорічними та різдвяними святами голова районної державної адміністрації у своєму виступі зазначив: «Федькович залишив для сучасників неоцінений літературний спадок, настільки величезний за своїм потенціалом, що вся Україна і далеко за її межами обізнані із творчістю нашого земляка. Ми маємо чим гордитись, та маємо з кого брати приклад». Микола Савчук подякував організаторам дійства за належну підготовку та за участь у заході небайдужих до творчості письменника людей, які прийшли сьогодні віддати данину шани Юрію Федьковичу. Принагідно керівник виконавчої влади району запросив присутніх, вже завтра, доторкнутись до самобутності Гуцульщини, відвідавши ІІ фестиваль-конкурс різдвяних колядок та щедрівок «Радуйся, земле! Син Божий народився!», який також пройде на території садиби-музею Буковинського Соловія.

Про помітний слід в історичній та культурній спадщині Путильщини, який по собі залишив Юрій Федькович, про його просвітницькі вчення, які він передавав через свої твори, небайдужість до долі простих гуцулів своїх виступах говорили голова районної ради Микола Шевчук, Путильський селищний голова Іван Повідаш, голова районного товариства «Просвіта» Валентина Буняк.

За давнім звичаєм, як годиться, для учасників заходу проведено поминальний обід, який зорганізовано працівниками районної бібліотеки в родинній музеї-садибі саме в атмосфері тогочасного побуту федьковичевої доби.