Плануючи поїздку за кордон, не забудьте оформити дітям від 14 років паспорт громадянина України

Як інформує прес-служба Управління ДМС у Чернівецькій області,  з 1 квітня 2015 року в Україні припинено оформлення проїзних документів дитини та внесення даних про дітей до паспортів громадянина України для виїзду за кордон батьків. У разі необхідності вивезення дітей за межі країни батьки оформляють на них закордонний паспорт.

Із наближенням сезону відпусток та літніх канікул при оформленні закордонного паспорта дітям, яким вже виповнилося 14 років, батьки нерідко стикаються з несподіваними перешкодами.

Згідно вимог чинного законодавства, особи від 14 років можуть оформити закордонний паспорт лише за наявності паспорта громадянина України. За умови, що путівки оплачені, квитки придбані і виїзд запланований на ближчі тижні, відсутність паспорта громадянина України може стати причиною скасування поїздки.

Убезпечити себе від таких неприємностей можна, своєчасно звернувшись до територіального підрозділу Управління ДМС за адресою реєстрації місця проживання.

При цьому важливо знати, що:

Паспорт громадянина України можна оформити виключно в  територіальному підрозділі за адресою реєстрації місця проживання. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон законом дозволяється оформляти у будь-якому територіальному підрозділі ДМС на території України.

Відповідно до пункту 3 “Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України” (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України
від 25 березня 2015 р. № 302 зі змінами), “кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт”.  Відповідно до пункту 8 цього ж Порядку, “Паспорт, який оформлюється вперше, видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання”. Оформлення паспортного документа вперше здійснюється безкоштовно.

Таким чином, перший паспорт особа, якій виповнилося 14 років, може отримати щонайменше через 28 календарних днів.

Відповідно до п. 8 “Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон” (Затвердженого Постановою  Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. № 152 зі змінами) 8. Паспорт для виїзду за кордон видається:

1) не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його отримання;

2) не пізніше ніж через сім робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для його термінового отримання.

Категорія: Новини Мітки: Позначки:, ,