Місяць: Червень 2015

В національному природному парку «Черемоський» розпочато моніторинг рукокрилих

В національному природному парку «Черемоський» розпочато моніторинг рукокрилихВ рамках виконання природоохоронного проекту «Збереження Карпатських пралісів», впроваджуваного Українським товариством охорони птахів за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства, продовжуються дослідження рукокрилих (кажанів) на природно-заповідних територіях Українських Карпат. В рамках цього проекту 22 червня відбулась спільна експедиція працівників національних природних парків «Черемоський» та «Верховинський» у складі: заступника директора з наукової роботи-начальника відділу науки А.Юзика, наукового співробітника В.Гребенщикова, майстра з охорони природи Перкалабського ПНДВ Л.Труфин, молодшого наукового співробітника НПП «Верховинський» І.Коляджина.

Задля вдалого результату із дослідження життя кажанів в умовах високогір’я під час проведеної сумісної експедиції колегами із парку «Верховинський» спеціалістам парку «Черемоський»  передано спеціальний прилад – баткодер, що реєструє звуки кажанів. Встановлений у підніжжя хребта Чорний Діл прилад працюватиме наступні 5 тижнів. За цей час він зафіксуватиме звуки кажанів із наступних біотопів: пралісу, старовікового лісу, біля водного об’єкту та на луці.

В національному парку додають, спостереження за кажанами, які занесені до Червоної книги України в національному природному парку «Черемоський» проводяться вперше.

Категорія: Новини

У БОРОТЬБІ ЗА ЗВАННЯ «КРАЩЕ СПОРТИВНЕ СЕЛО УКРАЇНИ» ДИХТИНЧАНИ ПОСІЛИ 4 МІСЦЕ

У БОРОТЬБІ ЗА ЗВАННЯ «КРАЩЕ СПОРТИВНЕ СЕЛО УКРАЇНИ» ДИХТИНЧАНИ ПОСІЛИ 4 МІСЦЕЗа інформацією голови Путильської РО ФСТ «Колос» Віктора Псарюка, 21 червня в селі Мамаївці, Кіцманського району відбулись фінальні обласні спортивні змагання ВФСТ «Колос» АПК України  серед сільських і селищних рад на звання «Краще спортивне село України». Змагання проводились за видами спорту: настільний теніс, шашки, гирьовий спорт, перетягування канату та футболу.
Вже другий рік поспіль під проводом Дихтинецького сільського голови Миколи Труфена у змаганнях беруть участь та відстоюють честь району спортсмени села Дихтинець.
У завзятій боротьбі дихтинчани вдало виступили в змагання з із шашок посівши ІІ загальнокомандне місце, значних результатів добився тенісист Анатолій Тодосійчук, команда з міні-футболу, з поміж досить потужних команд області, зайняла ІІІ загальнокомандне місце. Дихтинецький сільський голова Микола Труфен у змаганнях з гирьового спорту посів V місце.
За підсумками змагань наша команда виборола IV місце серед десятка районів, що представили свої команди.
Категорія: Новини

НА З’ЇЗДІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ ТОВАРИСТВА «ГУЦУЛЬЩИНА» ОБРАНО НОВОГО КЕРМАНИЧА

НА З’ЇЗДІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ОБ’ЄДНАННЯ ТОВАРИСТВА «ГУЦУЛЬЩИНА» ОБРАНО НОВОГО КЕРМАНИЧА
Цієї неділі, 21 червня в місті Косів, що на Івано-Франківщині відбувся  позачерговий ІХ з’їзд Всеукраїнського об’єднаного товариства «Гуцульщина», на якому делегатами від Путильщини були голова районної ради Андрій Дутчак, керівник апарату районної державної адміністрації Марія Яків’юк, заступник голови Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Тарас Ковальчук, голова районного товариства «Гуцульщина» Михайло Григоряк.
Делегати з’їзду зібравшись разом вшанували пам’ять колишнього голови товариства Дмитра Ватаманюка, відвідавши його могилу та помолившись світлій пам’яті видатного гуцула та громадського діяча, який передчасно відійшов у вічність.
Пленарну роботу з’їзду продовжено на базі національного парку «Гуцульщина». Членів товариства ознайомлено із роботою товариства проведену протягом п’яти попередніх років. Далі делегати перейшли до процесу обрання голови товариства. Одностайно, рішенням з’їзду, новим очільником товариства обрано поважного гуцула Дмитра Стефлюка.
Далі предметом обговорення стало питання проведення чергового Гуцульського фестивалю в місті Надвірна. Представники від районів Гуцульщини зійшлись в думці, що свято потрібно провести одначе, головний акцент зробити на військово-патріотичному вихованні молодого підростаючого покоління. Відтак надвірнянці, а разом і всі гуцули готуються до проведення великомаштабного фестивалю 12 – 13 вересня поточного року.
Категорія: Новини

ПИТАННЯ ОБ’ЄДНАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ГІРСЬКИХ РЕГІОНІВ РОЗГЛЯНУТО У ХОДІ ПРОВЕДЕННЯ КАРПАТСЬКОГО ФОРУМУ НАРОДОВЛАДДЯ

<img class="alignleft" style="border: none;" title="ПИТАННЯ ОБ’ЄДНАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ГІРСЬКИХ РЕГІОНІВ РОЗГЛЯНУТО У ХОДІ ПРОВЕДЕННЯ КАРПАТСЬКОГО ФОРУМУ НАРОДОВЛАДДЯ" src="https://www.putyla.org.ua/uploads/posts/2015-06/thumbs/1435175415_p6160029 Your Domain Name.jpg” alt=”ПИТАННЯ ОБ’ЄДНАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ГІРСЬКИХ РЕГІОНІВ РОЗГЛЯНУТО У ХОДІ ПРОВЕДЕННЯ КАРПАТСЬКОГО ФОРУМУ НАРОДОВЛАДДЯ” align=”left” />16 червня, на базі Верховинської районної ради Івано-Франківської області вперше проведено  Карпатський Форум народовладдя, в якому прийняли участь керівники виконавчої та представницької гілок влади гірських районів. Путильщину в організованому заході представили голова районної ради Андрій Дутчак та керівник апарату районної державної адміністрації Марія Яків’юк. Чернівецьку область представляв перший заступник голови обласної ради Ярослав Курко.
Учасники форуму обговорили актуальне питання сьогодення, яке хвилює чи не кожного горянина – збереження  гірських районів (повітів) під час проведення децентралізації державної влади та адміністративно- територіальної реформи в Україні та перспективи розвитку Карпатського регіону.
Керівники органів місцевого самоврядування Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Львівської областей в один голос висловлювались за збереження гірських районів, як окремих адміністративно-територіальних одиниць незалежно від кількості об’єднаних громад всередині них.  Висловлювались думки стосовно покращення якості життя громад гірських регіонів, в тому числі й в найближчій перспективі.
За результатами зібрання ухвалено текст вимоги  Карпатського Форуму народовладдя, який містить вимогу зберегти гірські райони незалежно від кількості утворених всередині них територіальних громад. Для реагування ухвалу спрямовано до Президента України та Голови Верховної ради України, Глави Уряду.
Категорія: Новини