Український та закордонний паспорти видаватимуть у Путилі

У понеділок, 13 лютого в Путильському районному секторі Державної міграційної служби України, за участі заступника начальника УДМС України в Чернівецькій області Валерія Попова, першого заступника голови райдержадміністрації Михайла Ямницького, начальника Путильського районного сектору Державної міграційної служби України Петра Чернешова на базі сектору відкрито робочу станціюз оформлення й видачі паспорта громадянина України, та паспорта для виїзду за кордон у вигляді ІD-карток. Відтепер жителі Путильщини зможуть отримувати якісні послуги в комфортних умовах.

За словами заступниканачальника УДМС України в Чернівецькій області ВалеріяМиколайовичаПоповаз початком створення Державної міграційної служби у 2011 році в Чернівецькій області діяли тільки п’ять таких станцій, тому людям, які оформляли паспорти, треба було долати десятки кілометрів до сусідніх міст. Та, завдяки співпраці міграційної служби з місцевими керівниками, нині на Буковині з 12-ти територіальних підрозділів десять забезпечені відповідними робочими станціями.

Адже згідно чинного законодавства, з 1 листопада 2016 року розпочали оформлення та видачу паспортів у вигляді пластикової картки всім категоріям громадян. До цього часу її видавали особам, які досягли 16-річного віку, а віднині паспорт громадянина України можна отримати у 14 років. Термін дії ІD картки – десять років.

Відповідно до нормативно-розпорядчих документів, якщо батьки мають намір їхати за кордон із малою дитиною, то для неї оформляють закордонний паспорт терміном на чотири роки. Раніше батькам видавали дитячий проїзний документ терміном на три роки та робили відмітку в паспорті.

Поряд із нововведеннями начальник Путильського районного сектору ДМС України Петро Дмитрович Чернишов нагадав, що паспортів зразка 1994 року в міграційній службі видавати більше не будуть. Однак, якщо людина має такий паспорт і на картку його замінювати не хоче, то він є дійсними безстроково. У разі, якщо особа втратила цей паспорт («книжечку») або змінює прізвище, то отримає виключно ІD-картку.

Коли громадянин отримує пластиковий паспорт вперше, ця послуга є безкоштовною. За зіпсований або втрачений документ доведеться сплатити 279 грн (виготовлення у термін за 20 робочих днів) або 367 грн (виготовлення до 20-ти робочих днів). Важливо, що кошти, сплачені громадянами за адмінпослуги, йдуть до місцевого бюджету.

Також у міграційній службі нагадують, що закордонний паспорт оформляється з чотирьох позицій: терміновий (лікування за кордоном із наявним підтверджуючим документом) виготовляють за три робочі дні; терміновий (без вказування причини) – за сім робочих днів; для виїзду на постійне місце проживання за кордон – до десяти робочих днів; звичайний (нетерміновий) – за 20 робочих днів.

Мешканці сусідніх районів оформити паспорт у Путилі не мають права, це відбувається тільки за місцем реєстрації. А закордонний паспорт можна оформити по всій території України, незалежно від місця проживання.

Вартість обладнання для виготовлення пластикових документів становить понад 200 тисяч гривень. У рамках прийнятої ДМС України програми державної закупівлі спеціального обладнання через систему Prozorroпридбали два вузли Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їхнього документування. Іншу таку станцію отримав Герцаївський РС УДМС. Фахівці міграційної служби запевняють, що забезпечення віддалених районів відповідним обладнанням зменшить навантаження на інші територіальні підрозділи та дозволить скоротити черги.

На момент офіційного відкриття робочої станції до сектору ДМС звернулися 14-річний Максим Скидан із села Киселиці та 15-річна Єлизавета Поляк із Путили. Підлітки подали необхідні документи, заповнили заяви та сфотографувалися на місці для майбутньої ID-картки. Після цього на спеціальному пристрої поставили свій електронний підпис. Усі дані автоматично потрапляють до відповідної бази даних. Через 20 робочих днів Максим та Єлизавета отримають документи.

Слід вказати, що протягом 2016 року працівники Управління ДМС у Чернівецькій області оформили 14,3 тисячі паспортів громадянина України зразка 1994 року (в тому числі 1,6 тисячі при досягненні 16-річного віку), 10,1 тисячі паспортів громадянина України у вигляді ІD-картки та 71,4 тисячі паспортів громадянина України для виїзду за кордон (так званих біометричних).

Категорія: Новини